Снастъпването на пролетното равноденствие още днес, 20 март, метеоролозите публикуваха прогнозите

...
Снастъпването на пролетното равноденствие още днес, 20 март, метеоролозите публикуваха прогнозите
Коментари Харесай

Времето през пролетта на Балканите: Жеги и риск от наводнения

Снастъпването на пролетното равноденствие още днес, 20 март, метеоролозите разгласиха прогнозите си за идния пролетен сезон в Европа.

Въпреки че пролетта нормално се свързва с по-топлото време, месец март може да донесе интервали на зимно време, в това число и снеговалежи в Централна и Източна Европа 

Части от Обединеното кралство, Скандинавия и Алпийския район евентуално ще завършат месец март с аномално по-високи общи снеговалежи, до момента в който доста други елементи на континента ще бъдат с наклонност да отбележат нива под историческата междинна стойност.

Феноменът стратосферно стопляне, изигра огромна роля за по-студеното време  в огромна част от Северна Европа през първата половина на март. 

На всеки няколко години това събитие се провокира от разстройване в горните пластове на земната атмосфера, където се намира полярният ураган.

Тези неочаквани стратосферни стопляния са виновни за това, което докара извънредно студено време, по-известно като " Звяр от изтока " до Обединеното кралство и Ирландия от края на февруари до март 2018 година

Липсата на превалявания в Южна Европа през март може да сътвори проблеми и по-трайни засушавания в Обединеното кралство, Ирландия и даже елементи от Франция. 

Още от началото на годината в доста райони се следи липса на превалявания.

Очакваното нарастване на пролетните превалявания в Южна и Югоизточна Европа поражда опасения измежду метеоролозите за действителна заплаха от наводнения в Италия и на Балканите

Като се има поради, че Средиземно море е извънредно топло, бурите могат да обезпечат спомагателна влага и да доведат до обилни превалявания. 

Липсата на сняг в италианските Алпи ще изиграе забележителна роля за понижение на равнищата на реките тази пролет .

Пролетните превалявания са предстоящи с неспокойствие в целия алпийски район, с цел да може най-малко малко да се предотврати задаващата се суша. Снежната завивка в по-голямата част от швейцарските, австрийските и италианските Алпи е с 60-70% под нормалното количество за началото и средата  на март.

Сравнително топлото Средиземноморие също може да докара до мощни естествени бедствия в Италия, като разрушителни стихии, градушка и неочаквани наводнения. 

С повишаването на жегите нараства и рискът от неприятно време в Западна и Централна Европа

Въздействието на неочакваното стратосферно стопляне последователно ще отшуми в Северозападна Европа до края на март. През идващите дни наклонността е да се образува мощен антициклон, което ще сътвори предпоставки за по-топло и изсъхнало  време в Северна Европа, предвижда AccuWeather.

Опасно време се задава за Западна и Централна Европа

От Франция до Полша горещите дни  постепенно ще се усилват с напредването  на пролетния сезон. Тези страни ще  бъдат изправени пред риск от предстоящо неприятно време. Въздействие на Атлантическият океан и по-високите температури, могат да породят мощни гръмотевични стихии и суперклетки. Според AccuWeather този сезон се обрисува да е динамичен, откъм мощни стихии. Части от Западна Испания и Португалия също ще се сблъскат с нестабилната атмосфера. 

Жеги и риск от наводнения на Балканите  

Сухото време над Югоизточна Европа ще продължи най-малко доникъде на пролетта. Очаква се интервал на обилни превалявания и по-високи температури. Повишава се вероятността от нови наводнения към май и юни над Сърбия и България. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР